ΜΑΡΚΟΣ ΒΕΝΙΟΣ

Γεννήθηκε στη Φολέγανδρο και ζει στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής. Από το 1962 ως το 1990 εργάστηκε ως Συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τη ζωγραφική ασχολείται συστηματικά από το 1969.

Έχει λάβει μέρος με έργα του σε περισσότερες από τριακόσιες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει έργα του σε δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εκθέσεις 1975-1987. Την περίοδο 1972-76 ανέλαβε τη συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλοπούλου και συμμετείχε στην τοποθέτηση τους. Για την εργασία του αυτή του απενεμήθη ασημένια κύλικα.

Έργα του βρίσκονται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, Πρόνοιας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Πινακοθήκες ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αντωνίου, Θήρας, Κουβουτσάκη, Μοσχανδρέου, Σύρου. Επίσης, στα Μουσεία Βορρέ, Εφταλιώτη, Καλαμάτα, Κοτοπούλη, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έργο του του έχει απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος από το 1984, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος» και ιδρυτής και διευθυντής του Λαογραφικού, Υπαίθριου Μουσείου της Φολεγάνδρου.

Επιστροφή