Eortina 2022 Web Poster

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γκαλερί Καψιώτη: Αφιερωμένα στον Παύλο Σάμιο τα «Εορτινά 2022»

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η Γκαλερί Καψιώτη αποχαιρετά το χρόνο που φεύγει και υποδέχεται το χρόνο που έρχεται

με μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, των συνεργατών της.

Η έκθεση - θεσμός «Εορτινά 2022» που φέτος κλείνει 21 χρόνια, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 18.00- 22.30 μ. μ  και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου και επί χρόνια φίλου και συνεργάτη της γκαλερί Καψιώτη, Παύλου Σάμιου.

Μέγας μάστορας των χρωμάτων και των πινέλων ο σπουδαίος ζωγράφος και πανεπιστημιακός  Παύλος Σάμιος ύμνησε με το έργο του την Ελλάδα.

Τα έργα του, μνημεία ιστορίας και πολιτισμού,  εκπέμπουν κάτι θείο, κάτι υπερβατικό, ένα γλυκό φως που άλλαξε τη σχέση μας με την τέχνη.

Η ζωγραφική του Παύλου Σάμιου είναι παραστατική με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Πρόσωπα, χώροι και αντικείμενα μετατρέπονται σε σύμβολα στους καμβάδες του και συμμετέχουν σε αφηγηματικές συνθέσεις, που μετατρέπουν σε ορατές εικόνες τα αόρατα όνειρα μας.

Γεμάτα συμβολισμούς και τα τοπία του Παύλου Σάμιου καταργούν τα όρια. Άνθρωπος, φύση και αντικείμενα της καθημερινότητας συνυπάρχουν για να συνθέσουν μια ιστορία που θα παρασύρει τον θεατή του έργου σε ένα μαγικό ταξίδι στις πιο όμορφες μνήμες του.

Στα  «Εορτινά 2022» παρουσιάζονται δύο έργα του Παύλου Σάμιου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 42 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες με έργα που εκπέμπουν φως, χαρά, ελπίδα και υμνούν την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου.

Ο θεατής θα αναπολήσει τις πιο ευτυχισμένες γιορτές που έζησε. Θα θυμηθεί τα χρόνια της αθωότητας και της ανεμελιάς . Θα νιώσει  την γλυκιά προσμονή που νιώθαμε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όταν ήμασταν παιδιά.

Το βλέμμα θα ταξιδέψει με νοσταλγία  στο χθες και θα ατενίσει με αισιοδοξία το αύριο.

Η έκθεση «Εορτινά»  που πραγματοποιείται στην γκαλερί εδώ και εικοσιένα  χρόνια, λίγο πριν τις γιορτές, είναι ένα μικρό πανόραμα των νέων τάσεων της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με αναφορές από τον  Ρεαλισμό, τον Υπερρεαλισμό έως  την αφαίρεση.

Με απόλυτο σεβασμό στο κοινό της η γκαλερί Καψιώτη υπηρετεί με προσήλωση εδώ και δεκαετίες το στόχο της που είναι να παρουσιάζει  έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Μέσα από τη συνύπαρξη διαφορετικών τάσεων και τεχνικών γεννιέται ένας δημιουργικός διάλογος για την τέχνη.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ζωγράφοι: Δάφνη Άγγελίδου,   Γιάννης Άδαμάκης, Αδριανός , Μαρία  Άποστόλου  Χρύσα  Βέργη, Στάθης, Βατανίδης, Άννα Γρηγόρα, Δήμητρα Γούναρη,  Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δρογόση, Τάσος Δήμου, Σοφία Καλογεροπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Μαρία Κτιστοπούλου,  Χρήστος  Κεχαγιόγλου,  Δέσποινα Κουβάτσου,  Μιχάλης Μακρουλάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Ραφαήλ Μπαίκας, Πένη Μαναβή, Χρήστος Παλλαντζάς, Ηλίας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Γιώργος Ρόρρης, Κώστας Ράμμος, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Σαριδάκης,   Βασίλης Σπεράντζας , Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογγας , Γιώργος Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Τόλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.


Γλύπτες: Στάθης  Άλεξόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς,  Διονύσης Ματαράγκας, Αντώνης  Καστρινάκης , Νίκος Καλαφάτης, Πόλυ Κάνιστρα, Νίκος Μικρούλης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη.

Το έργο της φετινής πρόσκλησης φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος.